Cello leren spelen

Wil jij, of jouw kind, cello leren spelen? Uiteraard is dat mogelijk. Maar wat is een cello nou eigenlijk? En wat maakt dat je juist, uit alle instrumenten, voor de cello kiest?

De cello

De cello is een houten strijkinstrument. Het bestaat uit een geluidskast, een lange hals en vier snaren. Het lijkt dus op een verticale gitaar. De cello is ongeveer 120cm lang en de snaren kun je bespelen door middel van een strijkstok of met je vingers. Met de laatste optie 'pluk' je aan de snaren, waardoor je een heel ander geluid krijgt dan wanneer je de snaren met een strijkstok bespeeld. Met een cello wordt met name klassieke muziek gespeeld, maar in de popmuziek komt hij ook steeds vaker voor. Zelfs in metal en rockmuziek is de cello bezig met een opmars.

Kenmerken van een cello

De cello heeft een kenmerkend geluid. Het zit, qua hoogte, tussen de viool en de contrabas in. Het heeft een bereik van vier tot zes octaven. Dat is, in tegenstelling tot een willekeurig blaasinstrument, een enorm verschil. Iedere cellist geeft zijn eigen klank aan een cello. Het is maar net hoe hard je de strijkstok op de snaren duwt, hoeveel lengte je van de strijkstok gebruikt en dergelijke. Je maakt uiteindelijk dus echt een eigen geluid met jouw cello.

Wanneer kun je cello leren spelen?

Je kunt cello leren spelen als je ten minste drie jaar oud bent. Er zijn dan kleinere cello's beschikbaar. Er zit geen maximum leeftijd aan om een cello te leren spelen, je bent immers nooit te oud om te leren. Enig gevoel voor muziek is wel fijn om te hebben, evenals genoeg motivatie. Alle begin is moeilijk, maar tegenwoordig zijn de lesmethodes zo ingericht dat je al vrij snel een bekend deuntje kunt spelen. Er zijn verschillende mogelijkheden om aan een cello te komen. Je kunt er uiteraard een kopen, maar om te beginnen zou je er ook een kunnen huren of lenen. Bij verschillende muziekverenigingen is er vaak  korting mogelijk op muzieklessen.

 

 

 

Cello leren spelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven